Huidige problematiek

Een doordeweekse werkdag, ’s ochtends half negen. Kantoren in bedrijven lopen langzaam maar zeker vol. Bedrijfsmedewerkers gaan aan de slag. Hun bureau ligt er proper bij, er werd gestofzuigd en de papiermand is weer helemaal leeg. Da’s nogal evident! Zo evident zelfs dat er niet meer bij stilgestaan wordt wie daarvoor heeft gezorgd en … wanneer.

Schoonmakers in de tertiaire sector werken wanneer de meesten onder ons nog genieten van een deugddoende nachtrust of ze komen ’s avonds in actie, wanneer anderen tijd doorbrengen met gezin en vrienden.
Dat lijkt eenvoudiger dan het in werkelijkheid is. Neen, werken van 6 tot 8 uur en/of van 17 tot 22 uur vergt heel wat inspanningen. Organisatorisch én op socio-familiaal vlak.

Natuurlijk zijn er nog sectoren waar voor het krieken van de dag en na het vallen van de avond, en in ploegen wordt gewerkt. In veel gevallen is dat niet uit te sluiten. Bij de schoonmaak van kantoren kan dat wel. Het alternatief - werken overdag en zonder wachttijd tussen twee opdrachten of verplaatsing tussen verschillende locaties - levert een resem voordelen op. ‘Werkbaar werk’ heet dat!